De stad Zürich // bezienswaardigheden, openbaar vervoer, kunst

Zürich is niet alleen de grootste stad van Zwitserland, het is ook een fantastische bestemming voor al wie van een levendige en culturele stad houdt. De stad ligt in het centrale Noorden van Zwitserland en aan het noordwestelijke uiteinde van het meer van Zürich (Duits: Zürichsee). Zürich fungeert vaak als een knooppunt tussen verschillende steden voor het trein- en- luchtverkeer. Het centrum wordt bewoond door zo’n 400.000 mensen. Als je het gebied eromheen meerekent dan telt de stad Zürich maar liefst 1,8 miljoen inwoners.

Wat kun je doen in Zürich?

Zürich ligt in noord-Zwitserland, je kan dus wel zeggen in het centrum van Europa. Dankzij de uitstekende luchtvaart en trein infrastructuur is de stad Zürichvoor heel veel mensen toegankelijk. Zoals in elke grote stad biedt Zürich voor elk wat wils. Het staat vooral bekend om zijn goede infrastructuur en organisatie, samen met een prachtige omliggende natuur maakt dat Zürich zeer populair voor studie en onderzoek. De stad wordt gezien als één van de beste Europese steden wat betreft levenskwaliteit en welvaart.

Meer van Zürich of het oude centrum (Bahnhofstrasse)
Wat kun je allemaal doen in Zürich. Dit ligt natuurlijk vooral aan het weer. Is het een mooie dag? Dan kun je de stad Zürich misschien het beste vanaf de Zürichsee bekijken. Boek een boottocht van 1,5 uur en vaar rustig over het meer. Krijg een leuk beeld van Zürich en de andere plaatsjes aan het meer, maar schrik niet van de hoge prijzen voor eten en drinken aan boord. Je kunt ook rondwandelen in het oude centrum van Zürich. Hier kun je uren rondslenteren. Veel straatjes, pleintjes, winkeltjes en mooie bruggen met uitzicht op de rivier Limmat. Er heerst een Mediterraanse sfeer in het deels autovrije centrum. Kleurrijke huizen, veel geschiedenis en leuke terrasjes is wat je hier vindt.

Ongeveer 150 jaar geleden werd een deel van de stadsmuur omgevormd tot een van de bekendste winkelstraten ter wereld, de Bahnhofstrasse. Heel erg veel winkels zijn gevestigd aan deze straat. Voor de shopaholics is Zürich dus ook een goede plek voor een citytrip. Het grote nadeel is dat Zwitserland vrij duur is, zo ook de winkels aan de Bahnhofstrasse. Volgens velen is deze winkelstraat echter wel dé specialist op het gebied van horloges. Logisch ook, in de grootste stad van Zwitserland.

Kunst
Ook op het gebied van kunst heeft Zürich veel te bieden. De stad beschikt over meer dan 50 musea, waarvan er 14 kunstmusea zijn. Het museum van fijne kunsten, het Kunsthaus Zürich, heeft een uitgebreide collectie schilderijen, beeldhouwwerken, foto’s en video’s. Ook het Rietberg museum is zeker de moeite waard, het is één van de toonaangevende musea in de wereld wat betreft niet-Europese kunst. Vlakbij het hoofdstation kan je ook het Zwitserse nationaal museum bezoeken. Dit museum is ondergebracht in een honderd jaar oud sprookjesachtig gebouw en bevat de belangrijkste werken met betrekking tot de Zwitserse cultuur.

Uitgaan
Zürich heeft de meeste nachtclubs in Zwitserland en heeft alles van het nachtleven te bieden. Zo kan je naar een house party gaan in het beroemde Kaufleuten of op de bekendste 80’s hits dansen in Mascotte, de oudste club van de stad. De clubs kennen in Zürich geen officiële sluitingstijden, dus je kan blijven feesten tot in de vroege uurtjes.

De geschiedenis van de stad Zürich

De eerste gevonden nederzettingen in Zürich dateren van meer 6400 jaar geleden, maar de stad zelf is opgericht in het jaar 15 voor Christus door de Romeinen. Zij noemden de stad Zürich in die tijd Turicum. Tijdens de Middeleeuwen verwierf de stad vele onafhankelijke rechten en in 1519 werd het een centraal punt in de Protestantse reformatie in Europa onder leiding van Ulrich Zwingli.

Burgerrechten
Dan springen we ineens naar de voor ons interessantere moderne geschiedenis van de stad. De grote hoeveelheid immigranten in de jaren 1830 bracht in Zürich een grote arbeidersklasse voort die niet alle burgerrechten hadden en ook geen stemrecht bezaten. Vanaf 1860 kwam hier geleidelijk verandering in. Eerst werden de scholen, waar immigranten voordien enkel werden toegelaten mits het betalen van grote sommen geld, opengesteld voor iedereen. In 1875 kreeg ook iedereen het volledige burgerschap met alle rechten.

19e eeuw
Tijdens de 19e eeuw kende de stad een grote expansie. In 1847 werd de eerste treinverbinding in Zwitserland afgewerkt tussen Zürich en Baden, wat van het centraal station in Zürich de bakermat van het Zürich-se treinnetwerk maakte. De bekende Bahnhofstrasse, of stationsstraat, werd in 1867 gelegd. In 1877 werd ook de beurs van Zürich opgericht. Industrialisme leidde tot een verdere migratie naar het centrum, wat resulteerde in een snelle bevolkingsgroei.

Rond de tweede wereldoorlog
In 1893 werden de 12 omringende districten toegevoegd aan Zürich. Één van die twaalf districten was Aussersihl, het district van de arbeiders op de linkeroever van de Sihl. In 1934 werden nog eens acht districten in het Noorden en Westen van Zürich toegevoegd. In 1945 werd de stad Zürich “per ongeluk” gebombardeerd. Dit was niet de bedoeling aangezien Zwitserland neutraal bleef. Er vielen vijf doden. Na de tweede wereldoorlog kwam de economische groei in een stroomversnelling terecht. Tot aan 1965 groeide de stad heel hard. Hierna groeiden vooral de buitenwijken van de stad erg hard, waardoor de wegen vol met auto’s kwamen te staan. In 1990 werd de S-bahn (een soort trein in de stad) geïntroduceerd, waardoor dit probleem deels werd verholpen.