Vervoer Zürich Airport naar de stad // trein, bus, tram, taxi

De luchthaven van Zürich is op slechts 13 kilometer van het stadcentrum van Zürich gelegen. Dat maakt het dus eenvoudig om je van de luchthaven te verplaatsen naar het centrum. Er zijn verschillende verbindingen mogelijk. Denk aan de trein, de bus, de shuttlebus, de tram of de taxi. Je kunt natuurlijk ook een auto huren.

Treinstation Zürich Airport

De luchthaven van Zürich heeft een eigen treinstation. Dit maakt het zeer makkelijk om meteen nadat je vlucht geland is, de trein te nemen. Afhankelijk van het tijdstip is de trein nemen meestal een van de snelste verbindingen, zo niet dé snelste verbinding. Zo kun je de files vermijden op de drukke weg van de luchthaven naar het centrum. Dagelijks rijden iedere 5 à 10 minuten treinen tussen Zürich Airport en Zürich Main Station, het belangrijkste station van de stad. Deze treinen brengen je in slechts 10 minuten naar het centrum van de stad.

De trein van de luchthaven naar het centrum passeert drie verschillende zones van het Zürich Transport Netzork, die elk aparte prijzen hanteren. Een enkel ticket dat je van de luchthaven naar het centrum brengt kost CHF 6.60 voor volwassenen, wat neerkomt op iets meer dan 6 euro, voor kinderen is het 3 euro. Je kan ook kiezen voor een 24-uurs ticket voor alle drie de zones, dat kost je iets meer dan 12 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen. Met dat ticket heb je toegang tot alle treinen in Zürich. Tickets kan je kopen bij de SBB ticket machines die in de aankomsthal staan, alsook bij het SBB travel center en de loketten van Switzerlandinfo+.

Het kan zeer voordelig zijn om in de plaats van een gewoon ticket te kiezen voor een ZürichCARD. Met deze kaart kan je ongelimiteerd gebruik maken van al het openbare vervoer in de stad en aangrenzende zones zoals de luchthaven. De kaart geeft je ook recht op tal van kortingen op bijvoorbeeld musea, restaurants, winkels,… Een ZürichCARD van 24 uur kost 22 euro, voor 72 uur betaal je 44 euro.

Bus (of shuttlebus)

Je kunt de bus nemen vanaf het vliegveld. De regionale bussen zijn echter niet de snelste manier om in het centrum te komen. Voor eindbestemmingen in de Glatt Valley, Zürcher Unterland of Zürich Oerlikon, is de bus echter wel de beste optie. Je kunt de overdekte busterminal eenvoudig vinden bij de check-in gebieden.

Je kunt ook een shuttlebus naar je hotel nemen. Deze bus werkt samen met alle hotels in het centrum van Zürich en het westelijke deel van de stad. De shuttlebus pikt je om het half uur op aan de luchthaven en zet je af aan je hotel. Voor volwassen kost de service 23 euro, voor kinderen onder de twaalf jaar is het gratis. Let er op dat wanneer je de shuttlebus wil nemen in het teruggaan naar de luchthaven dat je minstens twee uur op voorhand je plek moet reserveren. Dit kan je doen via de receptie van je hotel of online.

Tram naar het centrum

Dan is er ook nog de tram. Hoef je niet helemaal naar het centrum van de stad, is dit een van de beste verbindingen. De wijken in het noorden van de stad zijn prima bereikbaar met deze tram van vervoerder ZVV. Er zijn twee lijnen; tram 10 en tram 12. Tram 10 rijdt ongeveer iedere 10 minuten via Glattpark, Seebach, Oerlikon en Oberstrass naar Zürich Bahnhofplatz. Hij doet hier zo’n 40 minuten over. Je kunt ook onderweg overstappen om de reistijd te verminderen. Tram 12 rijdt iedere 15 minuten via Glattpark en Wallisellen naar eindbestemming Bahnhoff Stettbach. Reistijd: 32 minuten. De tram kost net als de trein ook bijna 7 euro voor volwassenen en 3,50 euro voor kinderen. Bekijk het schema.

Taxi

Buiten de luchthaven aan beide terminals staan zoals gewoonlijk lange rijen taxi’s te wachten op toeristen om ze naar hun bestemming te brengen. De prijs voor een taxirit naar het centrum bedraagt ongeveer 80 euro (80 Zwitserse Franken). Zoals meestal raad ik aan om op voorhand reeds online een taxi te boeken voor een goede prijs en een betrouwbare service.

Verbindingen met Luzern en andere Zwitserse steden

Er zijn goede verbindingen met de steden rondom Zürich Airport. Luzern ligt op 68 km van de luchthaven van Zürich. De beste en goedkoopste manier om deze trip te maken is met de trein. Je kan in de luchthaven een ticketje kopen aan de automaten of aan de balie en vertrekken vanuit het station dat aan de luchthaven grenst. De treinrit van Zürich Airport naar Luzern duurt een iets meer dan een uur.

Om van de luchthaven naar eender welke andere stad in Zwitserland te gaan zoals Bern, Bazel,… is het steeds aangeraden om de trein te nemen. Je kan eenvoudig tickets kopen, je kan direct op de trein stappen als je geland bent en rijdt zeer snel naar je bestemming.